Newsletter

Mar del Tiempo

mardeltiempo700x500Θάλασσα του χρόνου – Mar del Tiempo, είναι πάνω απ΄ όλα η μοναδικότητα της σχέσης μας με τον ήχο των λέξεων που καμιά συνακόλουθη εξήγηση δε μπορεί να συναγωνιστεί. Και είναι σίγουρα η περιπέτεια της εμπειρίας του χρόνου κατά τη διάρκεια της παράστασης, ιδίως όταν αυτή αυτοσχεδιάζεται όπως η δική μας: είναι σα να κοιτάμε τη θάλασσα!

Ο Έρωτας αυτός είναι η ίδια η ζωή! Είναι αυτό που μας εμπνέει να διεκδικούμε, πέρα από την απλή συνέχιση της επιβίωσής μας σ' αυτόν τον κόσμο, τη χαρά της αρμονίας και της ομορφιάς.

Το σόλο αυτό εντάσσεται στον κύκλο Tus Amores (Οι Έρωτές σου) που η χορογράφος άνοιξε με τη χορευτική εγκατάσταση Tu Amor Revolucionario. Ο κύκλος αυτός είναι βασισμένος στις πολλαπλές δυνατότητες ορισμένων βασικών, εξαιρετικά απλών κινητικών δομών να λειτουργούν ως σύνθετες μεταφορικές εικόνες, εκφράσεις της ανθρώπινης κατάστασης.

Η παράσταση αποτελεί μια τομή ανάμεσα στο χορό και την εικαστική τέχνη και αντιμετωπίζει το σώμα σα «μικροσκοπικό θέατρο του Χρόνου».

Στο εισαγωγικό μέρος με τίτλο Ο Χορός στο Βυθό της Αναπνοής, πέντε χορευτές εξερευνούν την εμπειρία της διαστολής του Χρόνου, μέσω της εξαιρετικά αργής κίνησης του σώματος.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο Tu Amor en el Mar del Tiempo (Ο Έρωτάς σου στη Θάλασσα του Χρόνου), είναι ένα στοχαστικό γυναικείο σόλο, που κορυφώνεται υπό τους καταιγιστικούς ήχους αφρικανικών κρουστών, τη στιγμή που αυτοί συναντούν τις μελωδίες του Maurice Ravel και του Felix Mendelssohn. Ομοίως, σε αυτό το μέρος της τριλογίας, ερευνάται η αντιφατική σχέση Χορού και Χρόνου, σε μια περισσότερο «διαστημική» εκδοχή, καθώς εδώ η περιστροφική επιτάχυνση της κίνησης φαίνεται να αναφέρεται στη γεωμετρική τάξη του σύμπαντος και ταυτόχρονα, παραδόξως, στην ανθρώπινη μοναξιά.

Το έργο ανήκει στον Κύκλο των Ερώτων «Tus Amores» της Αναστασίας Λύρα. Είναι το δεύτερο μέρος του κύκλου που πρωτοξεκίνησε με την παράσταση Τu Αmor Revolucionario το 2008 και συνεχίστηκε με τις παραστάσεις Tu Amor en el Mar del Tiempo, Tu Αmor a Contrarreloj, Tu Amor en Tiempo Puro και Tu Amor ad infinitum κατά τα έτη 2013-2015. Οι «Έρωτες» της Αναστασίας Λύρα, στο Μικροσκοπικό Θέατρο, διερευνούν τη σχέση τους με το Χρόνο. Άλλοτε συμπαρασύρονται μαζί του, άλλοτε αντιστέκονται, παλεύοντας ενάντιά του, και άλλοτε τον χρησιμοποιούν ως όχημα για αναστοχασμό. Αντιστοίχως, η κινητική φόρμα ταλαντεύεται ανάμεσα στον εκ των προτέρων οργανωμένο, προγραμματικό χορό και στη γόνιμη ελευθερία του χορευτικού αυτοσχεδιασμού.

Το έργο παρουσιάστηκε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2013 στο Μικροσκοπικό Θέατρο. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στις 31 Μαίου και 1 Ιουλίου 2014.

Το σόλο Tu Amor en el Mar del Tiempo παρουσιάστηκε και στις 6 Δεκεμβρίου 2014, στα πλαίσια της καλλιτεχνικής περιόδου Είναι Καιρός.


Μουσική: Κρουστά της Αφρικανικής Γουινέας, Felix Mendelssohn, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, αποσπάσματα, Maurice Ravel, Pavane pour une infante défunte, απόσπασμα.
Χορός σόλο: Αλίκη Κόντζιου – Γούσα
Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα

Μουσικός σύμβουλος, ηχογραφήσεις: Νίκος Βαλκάνος, Κατασκευές : Αχιλλέας Μαξακούλης, Δημήτρης Μάντης, Σαφτάρ Μαχαμάντ, Ηλεκτρολόγοι: Άλκης Σπηλιόπουλος, Άκης Λαμπέρης, Κατασκευή κοστουμιού: Άργις, Μοδίστρα: Ελένη Ελευθεριάδου, Φωτογραφίες: Αναστασία Λύρα.

Tu Amor en el Mar del Tiempo
  Ο Χορός στο Βυθό της Αναπνοής

Μουσική: Κρουστά της Αφρικανικής Γουινέας
Ερμηνεία: Γιώργος Βασιλόπουλος ♦ Μελίτα Κοτσάνη ♦ Ζωή - Ελευθερία Μαστροθεοδώρου ♦ Θεανώ Ξυδιά ♦ Σαμπρίνα Ρετζέπι.

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn