Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WStitangallery has a deprecated constructor in /home/anastasialyra/public_html/plugins/system/ws_titangallery/ws_titangallery/function.php on line 23

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WSThumbnail has a deprecated constructor in /home/anastasialyra/public_html/plugins/system/ws_titangallery/ws_titangallery/assets/thumbnail.php on line 17
Διδώ και Αινείας

Διδώ και Αινείας

dido700x500 2

Μια χορευτική παράσταση βασισμένη πάνω στην ομώνυμη όπερα του Henry Purcell που αφηγείται γεγονότα που αναφέρονται στο τέταρτο βιβλίο της Αινειάδας του Βιργιλίου.

Το έργο αναφέρεται στην επίσκεψη του Αινεία στην Καρχηδόνα, το φοβερό πάθος της βασίλισσας Διδούς για τον ήρωα και το τραγικό θάνατο της βασίλισσας, που δίνει τέλος στη ζωή της όταν εκείνος την εγκαταλείπει, ύστερα από διαταγή του Δία, για να επανιδρύσει την κατεστραμμένη Τροία στη Ρώμη.

Θέμα εξαιρετικά δημοφιλές από την Αναγέννηση, καθώς είναι στενά δεμένο με την καταγωγή της Δυτικής Ευρώπης -αν ο Αινείας δεν εγκατέλειπε τη Διδώ δεν θα είχαμε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία- αποκτά ιδιαίτερο νόημα στα χρόνια του Henry Purcell, τέλη του 17ου αιώνα, καθώς η Βρετανία προετοιμάζει την επερχόμενη κοσμοκρατορία της.

Είναι η μοναδική όπερα του μεγαλύτερου συνθέτη που γέννησε η Βρετανία και συμπυκνώνει σε κάτι λιγότερο από μια ώρα ένα μεγάλο γνήσιο θέμα, συνδυάζοντάς το με ένα καθαρά αγγλικό ειρωνικό πνεύμα.

Στην παράσταση της Σχεδίας Ομάδας Χορού, υπογραμμίζεται η διαχρονικότητα του θέματος με αναφορές στο ύφος τριών εποχών: της αρχαίας, της εποχής του μπαρόκ και της σύγχρονης εποχής. Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, που χαρακτηρίζει τη δουλειά της Σχεδίας γενικότερα, δεν απουσιάζει από την παράσταση προσδίδοντας της ιδιαίτερη ζωντάνια.

Παρουσιάστηκε στο θέατρο Σφενδόνη από τις 13 έως τις 23 Δεκεμβρίου 1997 και από τις 14 έως 31 Ιανουαρίου 1998. 

*Αφίσα της παράστασης: Peter Paul Rubens, Aeneas Assisting Dido to Dismount, (1630-33)


Μουσική: Henry Purcell, Διδώ και Αινείας
Χορογραφία: Αναστασία Λύρα
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Σκηνικό: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Παραγωγή - Διοργάνωση: Σχεδία Ομάδα Χορού

Διδώ και Αινείας, μια όπερα σε τρεις πράξεις, 1689
Λιμπρέτο: NAHUM TATE
Μουσική ερμηνεία: ENGLISH CHAMBER ORCHESTRA
Μουσική διεύθυνση: ANTHONY LEWIS
Χορωδία: The St. Anthony Singers
Διεύθυνση χορωδίας: John McCarthy
Τραγουδούν: Διδώ: Janet Baker, Αινείας: Raimund Herincx, Μπελίντα:Patricia Clark, Δεύτερη γυναίκα: Eileen Poulter, Αρχιμάγισσα: Monica Sinclair, Πρώτη μάγισσα: Rhianon James, Δεύτερη μάγισσα: Catherine Wilson, Πνεύμα: Dorothy Dorow, Ναύτης:John Mitchinson.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Καλλιμάνη, Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Παπά, Φωτογράφος: Τάκης Αναγνωστόπουλος, Μακιγιάζ: Άγγελος Μέντης, Εκτέλεση κοστουμιών: Λίτσα Μιχέλη, Εκτέλεση στρατιωτικών στολών: Άγγελος Φρουλάκης, Εκτέλεση σκηνικού: Σταύρος Γαλανόπουλος, Ηλεκτρολόγος – εκτέλεση φωτισμών: Παύλος Χατζηπαύλου.

Χορευτές

Νατάσα Αβρά ♦ Γιάννης Καβαλιέρος ♦ Αλίκη Κόντζιου – Γούσα ♦ Ελίνα Λογαρίδου ♦ Νίκος Λυμπεράτος ♦ Σπύρος Μπερτσάτος ♦ Γιάννης Ντανάκος ♦ Ελίνα Παπαδοπούλου ♦ Τόνια Πάστρα ♦ Μαρία Πουλάδα Δημήτρης Σωτηρίου

Διανομή

Διδώ: Νατάσα Αβρά
Αινείας: Δημήτρης Σωτηρίου
Μπελίντα: Ελίνα Παπαδοπούλου
Αρχιμάγισσα: Αλίκη Κόντζιου - Γούσα
Αξιωματικός: Σπύρος Μπερτσάτος
Άρτεμις: Μαρία Πουλάδα
Δεύτερη μάγισσα, Έρωτας, Πνεύμα, Νύμφη: Ελίνα Λογαρίδου
Πρώτη μάγισσα, Έρωτας: Τόνια Πάστρα
Ακταίων: Γιάννης Καβαλιέρος

Εκτός του κεντρικού ζευγαριού, όλα τα μέλη της ομάδας λειτουργούν ως χορός σε τρεις ρόλους: των αυλικών, των μαγισσών και των ναυτών ή των φιλενάδων των ναυτών.

Θέατρο Σφενδόνη, 1998

...Οι χορευτές της ομάδας «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα γνωρίζουν καλά τι σημαίνει σιωπή, ακινησία και crescendo στον χορό. Στο έργο «Διδώ και Αινείας» συνυπάρχουν διαφορετικά στοιχεία μαζί: όπερα και χορός, μουσική και σιωπή, σκοτάδι και φως, μονοχρωμία και πολυχρωμία, κίνηση και ακινησία. Περισσότερα.

Σάντυ Τσαντάκη, Καθημερινή, 19/12/1998

×

... Ο θεατής-ακροατής, γιατί χορός-θέαμα και μουσική-ακρόαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες σε αυτή την παράσταση, παρακολουθεί με τεταμένη την προσοχή και με την αίσθηση ότι μετέχει προνομιακά σε μια παράσταση που απαιτεί γνώση, καλλιέργεια και απελευθέρωση από τα γνωστά «κλισέ», εφέ, και «ψυχαγωγίες»... Περισσότερα.

Ελένη Μπίστικα, Καθημερινή, 23/12/1998

×

...Με πολλή ευαισθησία και βαθύτερη επίγνωση της προσωπικότητας της ηρωίδας (Διδώ), η Νατάσσα Αβρά κινήθηκε σε αργούς σχεδόν τελετουργικούς ρυθμούς, εναρμονίζοντας το χορό της μ' αυτόν του Δημήτρη Σωτηρίου (Αινείας), απόλυτα απορροφημένου από το μουσικό και ιστορικό κείμενο. Με μια φυσική απλότητα και χάρη η Ελίνα Παπαδοπούλου, αναγεννησιακή μορφή του Μποτιτσέλι, αφέθηκε στο μουσικό παλμό να τη μεταφέρει στην ενσάρκωση της «Μπελίντα» Περισσότερα.

Μίρκα Δημητριάδη-Ψαροπούλου, Ελευθεροτυπία, 02/01/1999

×


  Διδώ και Αινείας της Σχεδίας Ομάδας Χορού

 • Για το έργο και την παράσταση - από το πρόγραμμα της παράστασης

 •  Ο «μοιραίος» έρωτας ως δαιμόνιο παίγνιο και ως θείος προορισμός - της Έλσας Ανδριανού


Προετοιμάζοντας την παράσταση

Τα κείμενα που ακολουθούν προέκυψαν από προφορική συζήτηση των συντελεστών της παράστασης και των χορευτών με τον Νίκο Βαλκάνο.

 • Αναστασία Λύρα

 • Ελευθερία Ντεκώ

 • Αντώνης Δαγκλίδης

 • Νατάσα Αβρά

 • Αλίκη Κόντζιου - Γούσα

 • Γιάννης Καβαλιέρος

 • Ελίνα Λογαρίδου

 • Νίκος Λυμπεράτος

 • Σπύρος Μπερτσάτος

 • Γιάννης Ντανάκος

 • Ελίνα Παπαδοπούλου

 • Τόνια Πάστρα

 • Μαρία Πουλάδα

 • Δημήτρης Σωτηρίου


 

 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn