Λιτανεία

animatanz_2017_700x500

Η πολυφωνική θρησκευτική μουσική του αναγεννησιακού Άγγλου συνθέτη Τόμας Τάλις (1505 - 1585) νοηματοδοτεί και φορτίζει, πνευματικά και συναισθηματικά, μια ομαδική σπουδή ακινησίας διάρκειας σαράντα λεπτών.

Τα θέματα της παράστασης είναι η προσευχή, η ικεσία, ο θρήνος και η δοξολογία. Οι δε συγκινήσεις  που εμπνέουν τη δράση των χορευτών διαβαθμίζονται από το αίσθημα της συντριβής ως τις εξάρσεις της έκστασης.

Η διαμεσολάβηση της δράσης των χορευτών ενισχύει την εικόνα  του εσωτερικού χώρου των ναών του γοτθικού ρυθμού, που συνδέεται με το ύφος της μουσικής, ενώ οι φωτισμοί της παράστασης μιμούνται τους χρωματισμούς των βιτρώ των παραθύρων της γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Οι στάσεις και οι χειρονομίες των χορευτών αποτελούν αναφορά στη θρησκευτική  τέχνη της γλυπτικής της Ρωμαιοκαθολικής παράδοσης,  καθώς ο συνθέτης παρέμεινε πιστός στο Ρωμαιοκαθολικό δόγμα ως το τέλος της ζωής του, παρόλη την ευρεία διάδοση  και επιβολή της Αγγλικανικής εκκλησίας κατά την εποχή του,  με όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αυτό  συνεπέφερε για εκείνον και την οικογένειά του.


Μουσική: Τόμας Τάλλις, Videte Miraculum, Lamentations, Spem in Alium
Χορογραφία, κοστούμια, φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Χορός: (2 Ιουν. & 4 Νοε. 2017): Τιτή ΑντωνοπούλουΓιάννης Μήτσος Ελένη Πανταζάτου  Νεκτάριος Ράμιας ♦ Ελίνα ΠαπαδοπούλουΒανέσα Σπινάσα
(23 Δεκ. 2017): Τιτή Αντωνοπούλου ♦ Ελένη Πανταζάτου Βανέσα Σπινάσα
Διάρκεια: 45 λεπτά.

Μικροσκοπικό Θέατρο  
23 Δεκεμβρίου 2017 Come Again
4 Νοεμβρίου 2017 Come Again
2 Ιουνίου 2017 Σουμπερτιάνα encore +

 

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn