Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WStitangallery has a deprecated constructor in /home/anastasialyra/public_html/plugins/system/ws_titangallery/ws_titangallery/function.php on line 23

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WSThumbnail has a deprecated constructor in /home/anastasialyra/public_html/plugins/system/ws_titangallery/ws_titangallery/assets/thumbnail.php on line 17
είναι καιρός - πρώτη περίοδος

είναι καιρός - πρώτη περίοδος

29 Νοεμβρίου 2014 – 06 Ιουνίου 2015

To Μικροσκοπικό Θέατρο παρουσίασε ένα συνεχές πρόγραμμα σύγχρονου χορού και εικαστικής εγκατάστασης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Αναστασίας Λύρα, με το γενικό τίτλο Είναι Καιρός, στο διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2014 έως 6 Ιουνίου 2015.

Ήταν μια σειρά από 14 παραστάσεις, το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά μια νέα παραγωγή και επαναλαμβάνοντας μια από τις παλαιότερες.

Η ομάδα καλλιτεχνών που συνεργάζεται με την Αναστασία Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο επεξεργάζεται και διερευνά τις δυναμικές που προκύπτουν ανάμεσα στο Χρόνο, το Χώρο και το Σώμα, υπό την καταλυτική παρουσία της αρχαίας τοιχοποιίας που προσδιορίζει τη σκηνή. Η ροή της κίνησης των σωμάτων συνδιαλέγεται με τη στιβαρότητα της πέτρας, ενώ ο παρόντας χρόνος του χορού, της πλέον εφήμερης από τις τέχνες, συναντά στιγμιαία τις δύο χιλιετίες του όγκου της Ρωμαϊκής κατασκευής. Ταυτόχρονα, η ασυνήθιστα μικρή απόσταση του θεατή από το σώμα του χορευτή θέτει αναπόφευκτα την κίνηση υπό εξέταση και ανάλυση, τοποθετώντας την «κάτω από το μικροσκόπιο».

Το γεγονός ότι ο δημιουργικός χώρος του θεάτρου βρίσκεται μέσα στη γη εμπνέει το θέμα της «κυοφορίας», που πρωταγωνιστεί στην πρεμιέρα του προγράμματος, αλλά και διατρέχει τις παραστάσεις ολόκληρης της καλλιτεχνικής περιόδου. Ο χώρος αντιμετωπίζεται ως «μήτρα δημιουργίας», ενώ η ενισχυμένη παρουσία του υφάσματος, ως δομικού στοιχείου, μοιάζει να λειτουργεί σαν μια μεταφορά για τους υμένες που περιβάλλουν το έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος Είναι Καιρός τα όρια ανάμεσα στα κοστούμια και τα σκηνικά σχεδόν καταργούνται. Το ένδυμα αναπτύσσεται ως σκηνικό και το σκηνικό αγκαλιάζει το σώμα σαν ένδυμα. Επιπλέον θεματικός άξονας είναι η κίνηση στο οριζόντιο επίπεδο, ως πρόσθετο μέσο διαφοροποίησης του χώρου, το οποίο καθιστά τη σκηνή και τη δράση πάνω σε αυτή ένα είδος «κάτοψης» του έργου, ακριβώς όπως συμβαίνει στην οπτική του μικροσκοπίου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος συχνά αναδύεται το στοιχείο της περιστροφής, ως μέσο πύκνωσης του χώρου και του χρόνου, που επίσης προκύπτει οργανικά από τη μικρή διάσταση του θεάτρου και αποτελεί ταυτόχρονη αναφορά σε διαχρονικές κινητικές φόρμες, όπως οι στροβιλισμοί των Δερβίσηδων.


Το πρόγραμμα

ΗμερομηνίαΈργα
29 Νοεμβρίου 2014 GraviDanzaGraviDanza IΙ
6 Δεκεμβρίου 2014 GraviDanza  Tu Amor en el Mar del Tiempo
27 Δεκεμβρίου 2014 GraviDanza Rossa Το Κορίτσι κι η Θάλασσα
3 Ιανουαρίου 2015 GraviDanza Nera Ο Χορός των 7 Πέπλων κομμένων σε στενές λωρίδες
31 Ιανουαρίου 2015 GraviDanza Rossa Το Κορίτσι κι η Θάλασσα
7 Φεβρουαρίου 2015 GraviDanza BiancaTu Amor en Tiempo Puro
28 Φεβρουαρίου 2015 GraviDanza Bianca ♦ Tu Amor en Tiempo Puro Tu Amor a Contrarreloj
7 Μαρτίου 2015 GraviDanza OlivinaUn Tango Horizontal
28 Μαρτίου 2015 GraviDanza Bordò ♦ Tu Amor en Tiempo Puro Tu Amor ad infinitum
4 Απριλίου 2015 GraviDanza Nera Ο Χορός των 7 Πέπλων κομμένων σε στενές λωρίδες
25 Απριλίου 2015 GraviDanza Azzurra Tango Spaziale
2 Μαΐου2015 GraviDanza Rossa Το Κορίτσι κι η Θάλασσα
30 Μαΐου 2015 GraviDanza MarroneUn Tango Explícito
6 Ιουνίου 2015 GraviDanza Rosa Tu Amor ad infinitum Μπολερό, ένας Λαβύρινθος του Χρόνου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Αποστολοπούλου

... Το σώμα των χορευτών «κάτω από το μικροσκόπιο»: Αυτή η ανάγκη της αναλυτικής ματιάς έδωσε το κίνητρο στη γνωστή χορογράφο Αναστασία Λύρα να δουλέψει σε «ατμόσφαιρα δωματίου» ύστερα από χρόνια παρουσίασης έργων της σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Το περίεργο είναι ότι όταν αγόρασε το κτίριο στη Δεξίππου δεν είχε υπόψη της τον πλούτο που έκρυβε στα θεμέλιά του.
Το Μικροσκοπικό Θέατρο πάει καλά και πλέον αποτελεί έναν τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και φίλων του σύγχρονου χορού με τις βραδιές χορού να συνεχίζονται και μετά την παράσταση με συζητήσεις και κρασί έξω στην αυλή. Περισσότερα.

Σάντρα Βούλαγαρη, Καθημερινή, 30/1/2015

×

Πίδακας ενέργειας και πολιτισμού στην Πλάκα
Μουσική, ποίηση, εικαστικά, διάλογος, συνάντηση, λόγος, κριτική σκέψη: Ολα αυτά συναντιούνται ιδανικά και αναπάντεχα σε ένα νέο δυναμικό χώρο στην Πλάκα, στο Μικροσκοπικό Θέατρο. Όσο επί σκηνής λαμβάνουν χώρα δράσεις, στην αυλή της οδού Δεξίππου τα βράδια συναντούν τους ήχους και την πρακτική αρχέγονων εποχών, με το διάλογο, τη συνεύρεση. Ένα ποτήρι κρασί, διάθεση για συζήτηση και νέες συναντήσεις γεννιούνται μέσα στην πόλη.

iefimerida.gr 30/1/2015

×

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn