Ψύχα
Τι μένει από έναν άνθρωπο όταν φύγουν οι μνήμες του;
Ο Κωνσταντίνος Μίχος μαζί με την Αθηνά Κυρούση, την Μελίνα Ιορδανίδου και την Φωτεινή Μακαρατζή μοιράζονται σωματοποιώντας προσωπικές εμπειρίες από φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία πάσχουν από άνοια / Αλτσχάιμερ, στην υπόγεια σκηνή ανάμεσα στα θεμέλια ενός αρχαίου ρωμαϊκού κτιρίου στο Μικροσκοπικό θέατρο.
Η νέα χορευτική παραγωγή της Ομάδας Λάθος Κίνηση εκκινεί από το γεγονός ότι το 2011 η μητέρα του χορογράφου παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα άνοιας. Στα επόμενα χρόνια συγκέντρωσε εκατοντάδες ώρες εγγεγραμμένου βίντεο µε την εξέλιξη της ασθένειας αλλά και των προσπαθειών του να την καθυστερήσει, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του από τις σωματικές τεχνικές και το θέατρο. Το σώμα που σιγά-σιγά ξεχνάει κοινωνικές συνήθειες και λειτουργίες πρέπει να βρει καινούργιους τρόπους να κινηθεί. Τα όρια της μνήμης, η ψίχα κάθε ανθρώπου, είναι το αντικείμενο αυτής της ερευνητικής χοροθεατρικής παράστασης.
Ταυτόχρονα καθώς οι μνήμες της μητέρας του περιλαμβάνουν την προπολεμική Ελλάδα, την κατοχή και τον εμφύλιο στην Καλαμάτα και την Μάνη και την μετεμφυλιακή εσωτερική μετακίνηση στις συνοικίες της Αθήνας, ο χορογράφος περπατά στα αχνάρια της ιστορίας της μητέρας του, η οποία σταδιακά χάνεται, παρουσιάζοντας µια ατομική ιστορία της Ελλάδος του 20ου αιώνα και αντιπαραθέτοντας την προσωπική µε την γενική ιστορία.
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Μίχος
Μουσική σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση: Paolo Presta, Βασίλης Τζαβάρας
Χορός: Κωνσταντίνος Μίχος, Αθηνά Κυρούση, Μελίνα Ιορδανίδου, Φωτεινή Μακαρατζή
Κείμενα: Παναγιώτης Κουράκος
Σύντροφοι στη δημιουργία: Αναστασία Λύρα και Τιτή Αντωνοπούλου
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Αφίσα: Αναστασία Λύρα
Παραγωγή: Λάθος Κίνηση, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Διάρκεια: 70 λεπτά.
Χορηγοί επικοινωνίας
Μικροσκοπικό Θέατρο | |
4, 5, 6 και 11, 12 Μαΐου 2018 | ώρα έναρξης 21:00 |
Κυριακή, 13 Μαΐου 2018 | ώρα έναρξης 20:00 - Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, νευροψυχολόγους και καλλιτέχνες |
Λόγω των περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 697 445 0680.
2018 - Ψύχα
psycha14.jpg
psycha03.jpg
https://www.anastasialyra.com/images/works/psycha/psycha03.jpg
psycha09.jpg
https://www.anastasialyra.com/images/works/psycha/psycha09.jpg
psycha07.jpg
https://www.anastasialyra.com/images/works/psycha/psycha07.jpg
psycha04.jpg
https://www.anastasialyra.com/images/works/psycha/psycha04.jpg
psycha02.jpg
https://www.anastasialyra.com/images/works/psycha/psycha02.jpg
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη
Ο Κωνσταντίνος Μίχος χορογραφώντας στην Ελλάδα (φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ Καλαμάτας, Μέγαρο Αθηνών,) αλλά και στο εξωτερικό (Μπιενάλε Μασσαλίας, Στοκχόλμη, Σόφια, Βουκουρέστι, Λεμεσός), διδάσκοντάς σε πανεπιστήμια, οργανώνοντας φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια-ημερίδες, δημοσιεύοντας σε περιοδικά, βιβλία, έχει αποδείξει ότι ό μόνιμος στόχος του είναι ένας χορός που μπορεί να παρέμβει, να γίνει εργαλείο σύνδεσης και διαλόγου της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Χαρακτηριστικό των παραστάσεων του είναι ότι συνήθως εκτυλίσσονται σε δημόσιους χώρους με ιστορική μνήμη (Προσφυγικές πολυκατοικίες Λεωφ. Αλεξάνδρας, Κρατητήρια Γερμανικών δυνάμεων κατοχής, νοσοκομείο Σωτηρία, Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος) και πολλές φορές συμμετέχουν σε αυτές επισφαλείς κοινωνικές ομάδες όπως πρόσφυγες, παιδιά μεταναστών. Το 1997 άρχισε να παρουσιάζει στην Ελλάδα την δυνατότητα του χορού με άτομα με αναπηρία, οργανώνοντας σεμινάρια, διαλέξεις, παραστάσεις.
Το απτό αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι η δημιουργία κάθε φορά μιας κοινότητας με τους συμμετέχοντες και τους θεατές, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τέχνη του χορού και την καθημερινότητα, ο αναστοχασµός στην ιστορία και την Ελληνική πολιτιστική ταυτότητα.
Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού (1985) συνέχισε σπουδές Αυτοσχεδιασμού & Χορογραφίας στην Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Ωνάση (1986) και Φουλμπράϊτ (1996).
Έχει βραβευθεί με τα Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας 2000 για το «Άδειο Άντρα» ένα έργο για πέντε άντρες χορευτές και μια έγκυο επτά μηνών χορεύτρια.
Η πιο πρόσφατη παραγωγή «Ιφιγένεια εν .........» για το Φεστιβάλ Αθηνών και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά (Ιούνιος 2017), παρουσιάστηκε μέσα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάµατος του λιμένος Πειραιώς με την συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών-χορευτών, κατοίκων του Πειραιά, εργαζόμενων και συνταξιούχων της ζώνης.