Το Κορίτσι κι η Θάλασσα (Θαλασσογραφία ΙΙ)

thalassografiaII700x500Μια σόλο χορευτική Φαντασία που αποτελεί την εξέλιξη της Θαλασσογραφίας, η οποία παρουσιάστηκε στο Μικροσκοπικό Θέατρο με το πρόγραμμα Τρεις Χοροί Κόντρα στο Χρόνο, το Μάιο 2014.

Πρόκειται για μια σειρά από «εικόνες για ένα παραμύθι χωρίς λόγια». Μια κοριτσίστικη χορευτική Φαντασία με γοργόνες, θαλασσοπόρους κι ανεμοστρόβιλους, σε μια εικονοπλαστική, νεανική παράσταση, με μουσική συνοδεία το Κουιντέτο της Πέστροφας του Franz Schubert.

Η χορεύτρια Αθηνά Κυρούση σκηνοθετεί την περιπέτειά της με μοναδικό σκηνικό αξεσουάρ 10 μικρές γαλαζοπράσινες κουβέρτες, φιλοδοξώντας με αυτό το μινιμαλισμό των μέσων να αφήσει χώρο στη φαντασία του θεατή.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μικροσκοπικό Θέατρο στις 27 Δεκεμβρίου 2014 και αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου, στα πλαίσια της καλλιτεχνικής περιόδου Είναι Καιρός.

...Τον Ιούνιο του 2002 η Ελένη Μανωλοπούλου ετοίμασε μαζί με τα κοστούμια του Ονείρου Καλοκαιρινής Νύχτας, είκοσι μικρές γαλαζοπράσινες κουβέρτες που θα μας συνόδευαν στην περιοδεία της Σχεδίας Ομάδας Χορού στη Ρωσία. Το έργο παρουσιάζονταν σε εξωτερικούς χώρους και είχε πολλές στιγμές ακινησίας για τους χορευτές, οι οποίες τείνουν να γίνονται ανυπόφορες όταν κάνει κρύο. Θα σκεπάζονταν λοιπόν οι χορευτές με τις κουβέρτες επί σκηνής, για να προστατέψουν τα γυμνά τους μέλη από το κρύο, τις στιγμές που υποτίθεται πως κοιμόταν. Εντέλει, αντί για τις χαμηλές θερμοκρασίες που περιμέναμε συναντήσαμε καύσωνα και οι κουβέρτες έμειναν αχρησιμοποίητες. Δώδεκα χρόνια αργότερα αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε δύο τρεις απ' αυτές για να σκεπαζόμαστε όταν κρυώναμε στις ασκήσεις χαλάρωσης. Το Κορίτσι κι η Θάλασσα γεννήθηκε τη στιγμή ακριβώς που είδα την Αθηνά Κυρούση να παίζει με μια από τις κουβέρτες στο πάτωμα του Μικροσκοπικού Θεάτρου. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί ποτέ, χωρίς τον Σαίξπηρ και το Όνειρό του, σε συνδυασμό με το κλίμα της Ρωσίας και τις επιλογές της Ελένη Μανωλοπούλου. Α. Λ.

Μουσική: Franz Schubert, Το Κουιντέτο της Πέστροφας
Χορογραφία, κοστούμια, φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Χορός : Αθηνά Κυρούση

Μικροσκοπικό Θέατρο  
18 Mαρτίου 2017 Σουμπερτιάνα
30 Δεκεμβρίου 2016 Γιορτινές παραστάσεις για παιδια
2  Μαΐου 2015 είναι καιρός - πρώτη περίοδος
31 Ιανουαρίου 2014 είναι καιρός - πρώτη περίοδος
27 Δεκεμβρίου 2014 είναι καιρός - πρώτη περίοδος

 
... Το σώμα των χορευτών «κάτω από το μικροσκόπιο»: Αυτή η ανάγκη της αναλυτικής ματιάς έδωσε το κίνητρο στη γνωστή χορογράφο Αναστασία Λύρα να δουλέψει σε «ατμόσφαιρα δωματίου» ύστερα από χρόνια παρουσίασης έργων της σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Το περίεργο είναι ότι όταν αγόρασε το κτίριο στη Δεξίππου δεν είχε υπόψη της τον πλούτο που έκρυβε στα θεμέλιά του.
Το Μικροσκοπικό Θέατρο πάει καλά και πλέον αποτελεί έναν τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και φίλων του σύγχρονου χορού με τις βραδιές χορού να συνεχίζονται και μετά την παράσταση με συζητήσεις και κρασί έξω στην αυλή. Περισσότερα.

Σάντρα Βούλαγαρη, Καθημερινή, 30/1/2015

×

... Υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα, τι κάνει ένας νέος χορευτής ή χορεύτρια όταν τελειώνουν την καλύτερη σχολή της χώρας (Κρατική) και δε θέλουν απλά να φύγουν, να τριγυρνάνε σαν εργατικό δυναμικό σε μικροομάδες του εξωτερικού για να ησυχάσουν το πανίσχυρο σώμα τους; Η Αθηνά Κυρούση μετά το Κορίτσι και η θάλασσα που μας συγκίνησε, μαζί με την Αναστασία που ξανάρχισε να χορεύει, μας υπενθυμίζουν αυτό που λείπει από το χορό και τη σχέση των δημιουργών, την αφοσίωση. Περισσότερα.

Κωνσταντίνος Μίχος, Facebook post, 3/1/2015

×

Φωτογραφίες: Θωμάς Μάμαλης

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn